poniedziałek, 5 marca 2018

Zielony koktajl z ananasem, mango i borówkami

W moim codziennym menu zazwyczaj znajdzie się jeden posiłek w formie koktajlu - idealnie sprawdza się w pracy jako słodkie, drugie śniadanie. Zwykle decyduję się na koktajle z dodatkiem szpinaku lub jarmużu - jedzenie takich "zielonych paciek" sprawia mi bardzo dużo satysfakcji :)
Poniżej przedstawiam połączenie, które na dobrą sprawą powstało w wyniku czyszczenia lodówki, a do którego ze smakiem zamierzam powracać.


Składniki:

  • spora garść szpinaku
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 1 gruby plaster ananasa
  • 1/3 mango
  • garść borówek (u mnie mrożone, wyciągnięte z zamrażarki ok 15 minut przed zrobieniem koktajlu)
  • łyżeczka migdałów (opcjonalnie)
  • łyżka granatu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Szpinak, ananas i mango kroję na mniejsze kawałki i blenduję w blenderze ręcznym lub kielichowym. Jeżeli zależy Ci na tym, żeby koktajl był bardziej gładki, to najpierw zblenduj sam szpinak z mleczkiem kokosowym do uzyskania jednolitej konsystencji i dopiero wtedy dodaj ananas i mango. Gotowy koktajl przelewam do szklanki.
  • Borówki również blenduję i dodaję na wierzch koktajlu. 
  • Całość posypuję migdałami i granatem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz