Moją ulubioną kuchnią jest chyba kuchnia meksykańska. Piszę "chyba", bo moje upodobania wiele zależą od nastoju czy samopoczucia, jednak wydaje mi się, że w większości przypadków wybiorę właśnie meksyk.
Dziś przedstawiam moją wariancję na temat jednego z bardziej popularnych dań, czyli chili con carne. Mój przepis jest modyfikacją przepisu ze strony Kwestia Smaku.
Chili świetnie smakuje z domowym guacamole, jogurtem i pomidorkami. Dziś po raz pierwszy nie jadłam chili z ryżem czy nachosami, lecz z ziemniakami - jak najbardziej polecam to połączenie.
Składniki:
- łyżka oliwy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 500 g mięsa mielonego
- 300 ml passaty
- pół łyżeczki miodu
- czerwona papryka
- pół papryczki chili
- 3 suszone pomidory (suche)
- 200 g czerwonej fasoli
- 100 g kukurydzy
- sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej papryki
- ok. pół szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę. W moździerzu rozetrzyj czosnek, kmin rzymski, oregano, cayenne, a następnie dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż przez chwilę często mieszając, a następnie dodaj mięso mielone.
- Smaż mięso przez ok 5 minut, a następnie dodaj passatę i miód. Przykryj patelnię i duś na średnim ogniu przez ok 15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. W między czasie pokrój paprykę w kostkę, a chilli i suszone pomidory w plasterki.
- Dodaj paprykę, chilli i suszone pomidory. Gotuj pod przykryciem ok 10 minut.
- Dodaj fasolę, kukurydzę i paprykę wędzoną oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
- Pod koniec gotowania, stopniowo podlewaj wrzącą wodą aż do uzyskania pożądanej gęstości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz