Jaglane gofry są dość wilgotne, mają trochę jajeczny, omletowy smak i dobrze zachowują kształt. Sprawdzą się zarówno w wersji na ciepło prosto z gofrownicy, jak i na zimno. Najbardziej lubię je w wersji na słodko podane z twarogiem z owocami, orzechami i miodem, jednak sam przepis stanowi dobrą bazę do wytrawnych wariacji tej potrawy.
Jeżeli nie próbowałeś jeszcze takich gofrów, to gorąco Cię do tego zachęcam - stanowią zdrowszą i smaczną alternatywę do ich pszennych pierwowzorów.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka (ok 100 ml)
- 3 łyżki mąki jaglanej
- dodatkowo: olej do wysmarowania gofrownicy oraz owoce, orzechy, miód, twaróg do podania
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewam gofrownicę posmarowaną delikatnie olejem i biorę się do przygotowania masy.
- Jajka roztrzepuję z dodatkiem mleka, a następnie dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Powstałe ciasto ma być mocno lejące.
- 1/2 ciasta wylewam do gofrownicy i trzymam w niej ok 3-5 minut.
Smaczny i zdrowy pomysł na gofry.
OdpowiedzUsuń